Nieuws

Schooltijden 2016/2017



Beste ouders en of verzorgers, 

In februari heeft u een enquête ontvangen over wijziging van de schooltijden naar vijf gelijke lesdagen. Door middel van deze enquête, hebben we uitgezocht hoe u als ouder over de invoering van het vijf gelijke dagen model en de daarmee wijzigende schooltijden denkt.

Op 10 maart heeft de MR zich, naar aanleiding van de uitslag van de enquête, beraad op de uitkomst van de enquête en heeft unaniem ingestemd met wijziging van de schooltijden. Dit betekent dat op Camelot met ingang van schooljaar 2016-2017 het vijf gelijke dagen model zal worden ingevoerd. 

De schooltijden worden met ingang van schooljaar 2016-2017: maandag t/m vrijdag: van 8.30 tot 14.00 uur.

 

Zowel MR als ook de directie realiseren zich terdege dat dit een besluit is wat zowel kinderen, ouders als het team raakt.

 

Een korte toelichting op het instemmingsbesluit:

 

Tijdens het proces rondom het onderzoeken van andere schooltijden is binnen de MR uitvoerig gesproken of we naast het vijf gelijke dagen model een extra optie als keuzemogelijkheid zouden moeten opnemen. Maar elk alternatief zou afbreuk doen aan de voordelen die het vijf gelijke dagen model biedt. Bij ieder alternatief (bijv. het drie of vier gelijke dagen model) krijg je te maken met langere schooltijden en een verstoring van het dagritme. Dit komt het welbevinden van de kinderen niet ten goede. Camelot stelt het belang van de kinderen voorop.

 

Overwegingen die bij de besluitvorming een rol speelden:

  • De MR heeft geprobeerd te kijken naar het brede belang van de school en kinderen, voorbij het individuele belang van ouders. De afgelopen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan en zijn de processen zorgvuldig en naar eer en geweten doorlopen.
  • Het leerritme zal rust met zich meebrengen voor en op school, door de evenredigheid van de lesdagen.
  • Camelot heeft veel kinderen die gebruik maken van TSO en BSO.
  • 43 % van de ouders heeft tegen het 5 gelijke dagen model gestemd. Een deel van deze ouders heeft aangegeven wel te willen bewegen, maar heeft een voorkeur voor een continurooster waarbij de woensdag gehandhaafd blijft.
  • Een meerderheid van ouders (57%) heeft hun voorkeur uitgesproken voor een verandering naar het vijf gelijke dagen. Met de keuze voor een vijf gelijke dagen model doen we recht aan de wens van de meerderheid.

Op grond van dit alles stemt de oudergeleding unaniem in.

Wij begrijpen dat deze verandering voor een aantal ouders bezwaarlijk is. Wij hebben dan ook goed gekeken naar de enquêteformulieren die we hebben ontvangen van ouders. De opmerkingen die u heeft gemaakt hebben wij ter harte genomen.

 

Tevens heeft de MR kritisch gekeken naar de invulling van de schooltijden en heeft enkele voorwaarden geschetst waaraan de school bij invoering moet voldoen. 

  • De MR wil dat de school zorgt voor een goede invulling van de lunchpauze en dat ouders betrokken kunnen worden bij de concrete invulling.
  • Het invoeringsproces moet geëvalueerd worden op het proces (korte termijn) als ook op de inhoud.
  • Wanneer er sprake is van aanpassing van de uitwerking van de arbeidstijdenwet, dient het personeel instemming te geven.
  • Naschoolse opvang via KIOBRA blijft beschikbaar aansluitend aan school. Er is een overgangsregeling waarbij er de mogelijkheid is om maar 1 uur opvang af te nemen van 14.00 uur tot 15.00 uur.

Instemming voor het wijzigen van de schooltijden is gegeven, de directie gaat het plan nu verder uitwerken samen met een werkgroep van leerkrachten. Ook gaat de directie kijken naar de concrete invulling van personele inzet en de wijzigingen in het werkrooster.

 

Het team staat positief tegenover de wijziging van onze schooltijden en gaat zich nu richten op een goede invulling van de nieuwe schooltijden. Voorop staat dat Camelot dit zal doen op basis van het welbevinden en betrokkenheid van de kinderen.

Wij hopen u door middel van deze brief goed geïnformeerd te hebben.

Voor vragen rondom de invoering van het vijf gelijke dagen model kunt u contact opnemen met Paul Bouw.

   

Met vriendelijke groeten,

 

namens de Medezeggenschapsdraad en het team,

 

Paul Bouw

Directeur

Media
  • Schooltijden.bmp